De vijfde editie van de Lotto Belgium Tour is vandaag afgesloten met een etappe in Geraardsbergen. Annemiek van Vleuten, die aantrad voor het Nederlands nationaal team, reed solo naar de winst op de Vesten. Ze snoepte op die manier de eindzege af van haar landgenote Marianne Vos.

Het eerste deel van de 97,27 kilometer lange wedstrijd werd gekleurd door Alexandra Nessmar van het Lares Waowdeals team. Zij ging er in de grote lus van zestig kilometer alleen vandoor en vatte als leidster de eerste passage van de Muur aan. Op dat ogenblik was Dani Christmas (Isorex) in de tegenaanval gegaan. Tijdens de beklimming van de Muur kwamen de favorietes naar voor in het peloton. Elisa Longo Borghini (Wiggle High 5), Marianne Vos (RaboLiv) en Annemiek van Vleuten begaven zich op de voorposten. Een aantal kilometer verderop werden zowel Christmas als Nessmar ingerekend door een omvangrijke groep. Daarin onder meer Emma Johansson (Wiggle High 5), Elisa Longo Borghini, Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies), Sofie De Vuyst (Lotto Soudal Ladies), Lisa Brennauer (CANYON SRAM), Lucinda Brand (RaboLiv), leidster Marianne Vos (RaboLiv) en van Vleuten. Een groep van 31 rensters trok zo naar de tweede beklimming van de Muur. Daar reden Longo Borghini en van Vleuten weg van hun metgezellen. Op de Bosberg liet van Vleuten vervolgens de Italiaanse achter zich en ze reed een mooie voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar. Op de Vesten sprintte Marta Bastianelli (Alé Cipollini) 1’04” na de aankomst van van Vleuten naar de tweede plaats. Belgische kampioene Kaat Hannes behaalde de derde plaats.

cr6pliwwaaegnasAnnemiek van Vleuten sluit deze Lotto Belgium Tour af met twee zeges. Dinsdag was ze al de snelste in de proloog in Nieuwpoort. In het eindklassement heeft de Nederlandse 1’04” voorsprong op nummer twee Marianne Vos en 1’10” op nummer drie Lucinda Brand. Het eindpodium kleurde zo volledig Nederlands. Van Vleuten won deze ronde al eens in 2014. Dit is een schitterend wederoptreden na haar zware val in Rio.

Annemiek van Vleuten: “Het verbaast me dat ik dit gepresteerd heb deze week. Dit is boven alle verwachtingen. Na mijn overwinning in de proloog had ik in overleg met de coach, Johan Lammerts, beslist dat ik me de twee volgende dagen zou sparen om zo fris mogelijk de slotrit aan te vatten. Voor de rit vandaag had ik met hem besproken dat ik mijn ultieme aanval zou plaatsen op de tweede passage op de Bosberg. Ik had echter nooit gedacht dat we daar slechts met twee rensters meer voorop zouden rijden. Solo naar de aankomst rijden gaf een fantastisch gevoel. Het was echt genieten. Als ik een dag mocht uitkiezen om te winnen tijdens deze Lotto Belgium Tour, was het vandaag. Ik rijd zo graag op dit parcours en er heerst hier zo een leuke sfeer.”

“Het is fantastisch dat ik na mijn wederoptreden hier al zo sterk presteer. Volgens de arts was het heel vroeg om nu al opnieuw in competitie te treden, maar als ik me goed voelde mocht ik dit doen. Dat het hier op deze manier verlopen is, schenkt me veel vertrouwen. Maandag vertrek ik naar Sicilië voor een trainingskamp van twee en een halve week, samen met Marianne Vos. Ondertussen zal ik wel deelnemen aan de Giro dell’Emilia en de Gran Premio Bruno Beghelli op 24 en 25 september. Via die weg bereid ik me verder voor op het WK in Qatar. Ik hoop geselecteerd te zijn voor de tijdrit, dat wordt dan mijn grote doel. Het EK volgende week staat niet op mijn programma omdat ik dacht nog niet voldoende fit te zijn, al blijkt dat nu dus wel het geval. Maar goed, ik bereid me nu volop voor op Qatar, waar we in de wegrit met ons team zeker ook niet kansloos zijn.”

Naast de Lotto leiderstrui werden nog vijf truien toegekend. Lotte Kopecky ging er met twee naar huis, die van beste Belgische renster en beste jongere. Kopecky staat vierde in het eindklassement op 1’16”. Marianne Vos kreeg eveneens twee truien, die van de rushes- en het puntenklassement. Alexandra Nessmar veroverde tijdens haar vlucht de bergtrui en mocht ook op het podium als meest strijdlustige renster van de dag.

cr7k8pnxeayuqct

Reacties gesloten.