Lierde was vorig jaar al gastgemeente voor de start van de slotrit, dit jaar ontving het de Lotto Belgium Tour voor de start en aankomst van de tweede etappe. Voor de derde dag op rij mocht een Nederlandse renster zegevieren. Marianne Vos (RaboLiv) klopte Giorgia Bronzini (Wiggle High 5) en Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies). Vos neemt bovendien de leiderstrui over van haar ploeggenote Lucinda Brand.

Vandaag lagen de eerste bergpunten van deze editie te rapen. Na acht kilometer wedstrijd kwam Anisha Vekemans (Lotto Soudal Ladies) als eerste boven op de Gapenberg, voor Giorgia Bronzini en Emma Johansson (Wiggle High 5). Normaliter volgde er later in de wedstrijd nog een tweede bergsprint, maar door het tijdelijk neutraliseren van de koers werd die geschrapt. Morgen liggen er vijf bergsprints op het parcours: op de Berendries en aan de twee doortochten op de Muur en Bosberg.

Anisha Vekemans: “We hadden met de ploeg het plan opgevat om voor de bergtrui te gaan en hebben er samen voor gewerkt. Lotte Kopecky heeft me in de aanloop naar de sprint uit de wind gezet en daarna trok Claudia Lichtenberg de sprint aan voor mij. Het is jammer dat de tweede bergsprint werd geannuleerd, want ik had graag meer voorsprong gehad met het oog op morgen. Misschien anticipeer ik morgen om punten te rapen voor de boel helemaal ontploft. Anderzijds kon ik hier in de laatste lokale ronde rensters als Annemiek van Vleuten (Nederlands nationaal team) en Marianne Vos volgen toen zij doortrokken op de Eikenmolen. Het is dus ook een optie om morgen de finale af te wachten en dan te zien hoever ik geraak.”

Aangezien alle rensters dicht bij elkaar stonden in het klassement waren de bonusseconden aan de tussensprinten erg gegeerd. De eerste tussensprint was getrokken na een twintigtal kilometer, vlak voor de Citroën-garage De Geyndt in Ninove. Leidster Lucinda Brand raapte er drie seconden op, haar ploeggenote Marianne Vos twee. Lotte Kopecky kreeg één seconde bonus. Nadien werd de wedstrijd een tijd geneutraliseerd wegens een tekort aan seingevers. De veiligheid van de rensters moest immers gegarandeerd kunnen worden.

Nadat de wedstrijd opnieuw op gang was geschoten trachtten enkelingen weg te springen uit het peloton. Onder hen Sara Penton (Lares Waowdeals) die na afloop de prijs van de strijdlust mocht afhalen op het podium. Een gegroepeerd peloton stevende echter af op de tweede doortocht aan de finish, waar een Vondelmolen-rush wachtte. Die werd gezwind gewonnen door Marianne Vos, voor Lotte Kopecky en Lucinda Brand. De drie zelfde namen dus als de vorige rush, maar in een andere volgorde. Zij verdeelden opnieuw de bonusseconden onder hen. In de tweede ronde van zeventien kilometer was er een soloaanval van streekrenster Sofie De Vuyst (Lotto Soudal Ladies), maar veel voorsprong was haar niet gegund. In de slotronde had een groep van een vijftiental rensters even een kloof. Leidster Lucinda Brand had de boot gemist. Deze aanval droeg echter niet ver. Net als gisteren zou er gesprint worden om de zege. Marianne Vos trok dit keer aan het langste eind.

‘Niet zo eenvoudig als het lijkt’

Marianne Vos: “Gisteren trokken we de kaart van Lucinda Brand voor de sprint en vandaag die van mij. We hebben het beide keren kunnen afmaken, al lijkt dat makkelijker dan het is. In eerste instantie dacht ik dat ik te ver zat, maar ik kon een gaatje induiken en geraakte zo in het wiel van Lucinda. Zij bracht me in het zog van de trein van CANYON SRAM en vanuit die positie kon ik mijn sprint aangaan. De aankomst hier in Lierde mag niet onderschat worden, het loopt hier pittig omhoog. Ik voelde Giorgia Bronzini langs links opkomen, maar ik heb haar kunnen afhouden.”

“Ik had al een generale repetitie achter de rug, tijdens de rush bij de tweede doortocht, maar dat is toch een andere situatie dan de eindsprint. Aan de rush was het vooral om de boniseconden te doen, wanneer het om de zege gaat doen er ook andere teams mee. Maar het deed me goed om die tussensprint te winnen. Met de ploeg hebben we de hele dag de controle uitgeoefend, aangezien we de leidster in onze rangen hadden en we met meerdere rensters een goede positie in het klassement bekleedden. In de slotronde ontstond er een omvangrijke en sterke kopgroep, waar ik ook deel van uitmaakte. Het probleem was echter dat er te veel goede rensters bij elkaar zaten; dat verhaal ging dus niet door.”

Kan Marianne morgen haar leiderstrui verdedigen? De eerste tien rensters in het klassement staan binnen een halve minuut van elkaar. Van deze tien behoren er drie rensters tot het RaboLiv team: Marianne Vos, Lucinda Brand en Thalita de Jong. Brand is tweede op vier seconden van haar ploeggenote, proloogwinnares van Vleuten is derde op tien seconden.

‘Morgen kan alles’

Marianne Vos: “Morgen kan alles. De eerste tien rensters van het algemeen klassement staan kort bij elkaar. Met de ploeg staan we er goed voor, we hebben nog verschillende opties.  We kennen elkaar goed en voelen morgen in de wedstrijd wel aan wat we moeten doen. Het zal sowieso nodig zijn om alert te zijn en mee te gaan met belangrijke ontsnappingen. Annemiek van Vleuten zal morgen een te duchten tegenstandster zijn, net als Elisa Longo Borghini (Wiggle High 5). Het Lotto Soudal team is hier sterk bezig, dus die kunnen we ook verwachten.”

Marianne Vos mocht nog een derde keer het podium op vandaag, dit keer om de Assumax-puntentrui in ontvangst te nemen. Ook Lotte Kopecky kaapte veel prijzen weg. Zij is de beste jongere, beste Belgische en ze staat aan de leiding in het rushesklassement. In het algemeen klassement is zij vierde op tien seconden.

Lotte Kopecky: “Het rushesklassement was geen doel op zich, ik sprintte mee voor de boniseconden. Aan de eerste rush zette RaboLiv sterk op, ik kon er toch een seconde meepikken. Bij de tussensprint hier aan de aankomst lukte het me om een plaats beter te doen. Aan het eind sprintte ik naar de derde plaats in de etappe. Elise Delzenne zette me af in een goede positie. We geraken met ons team beter en beter georganiseerd om de sprints aan te pakken. Morgen gaan we naar Geraardsbergen. De Muur en de Bosberg zijn twee beklimmingen die mij wel liggen. In de Boels Rental Ladies Tour vorige week voelde ik me niet optimaal, maar deze week ben ik veel frisser. We zullen zien waar mij dat morgen brengt.”

Reacties gesloten.