Onder een stralende zon werkten de rensters vandaag de eerste etappe van de Lotto Belgium Tour af, met start en finish in Moorslede. Na een passage langs Diksmuide volgden zes lokale rondes van negen kilometer. De etappe eindigde met een sprint. Lucinda Brand (Rabo Liv) toonde zich daarin de snelste. De Nederlandse neemt de Lotto-leiderstrui over van haar landgenote Annemiek van Vleuten.

Een gegroepeerd peloton reed naar de Golden Rush in Diksmuide. Lotte Kopecky won deze eerste tussensprint van de dag. Vervolgens trokken de rensters naar de kasseien van de Steenstraat waar vorig jaar reeds de beslissing viel, dat was dit jaar echter niet het geval. Enkele kilometers verderop viel Alexis Ryan van CANYON SRAM aan. Zij bouwde een voorsprong uit van iets meer dan anderhalve minuut. Als koploopster kaapte zij de volle buit mee aan de tussensprint bij de tweede passage aan de finish. In de tweede ronde kreeg ze het gezelschap van Sara Penton van Lares Waowdeals. Aan de derde en laatste tussensprint was Penton de snelste. Ryan verzamelde vandaag wel de meeste punten aan de rushes en mocht na afloop de Vondelmolen-trui aantrekken. In de vierde ronde reden vijf rensters weg uit het peloton: Elisa Longo Borghini (Wiggle High 5), Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies), Valerie Demey (Topsport Vlaanderen – Etixx), Lisa Brennauer (Canyon SRAM) en Thalita de Jong (RaboLiv). Te gevaarlijk oordeelde het peloton. Niet lang nadat de vijf aangesloten waren bij het kopduo, liep het peloton hen allemaal in. Dit gebeurde vlak voor het ingaan van de voorlaatste ronde.

Alexis Ryan hield aan haar avontuur, naast de rushestrui ook nog de prijs van de strijdlust over.

“Ik zag af voor mijn teamgenotes”

Alexis Ryan: “Vlak voordat ik aanviel, reed mijn teamgenote Hannah Barnes even voorop, maar ze geraakte niet ver weg. Toen zij dreigde ingelopen te worden achtte ik het moment aangekomen om te demarreren. Ik vond het jammer dat niemand volgde en dat ik alleen voorop kwam te rijden. In de plaatselijke rondes hoorde ik dat Sara Penton op komst was. Ik besloot toen om niet meer het volle pond te geven totdat zij kwam aansluiten. Ook al waren we toen met twee; ik geloofde nooit dat we het zouden redden. Toen die tegenaanval van vijf op touw werd gezet, was dat helemaal de doodsteek voor ons. Voor ons team was het goed dat ik voorop reed, zo konden mijn ploeggenotes gewoon volgen. Ik zag af voor hen vandaag (lacht). De prijs van de strijdlust is daarom een mooie beloning.”

In de slotronde reden vijf rensters even voorop: Emma Johansson (Wiggle High 5), Anisha Vekemans (Lotto Soudal Ladies), Charlotte Becker (Hitec Products), Lisa Kullmer (Nationaal team Duitsland) en Hannah Barnes (CANYON SRAM). Het bleek tevergeefs, er zou gesprint worden in de straten van Moorslede. Lucinda Brand won die sprint voor Barbara Guarischi (Canyon SRAM) en Marianne Vos (Rabo Liv). Brand is ook de nieuwe leidster in het algemeen klassement. Annemiek van Vleuten (Nederlands nationaal team) staat tweede op twee seconden, Marianne Vos is derde op zeven seconden.

Lucinda Brand - Lotto Belgium TourLucinda Brand: “Er was deze ochtend al beslist dat indien het op een sprint zou eindigen, ik die voor mijn rekening zou nemen. Het was belangrijk om op het lokale parcours goed voorin te zitten, er werd aan hoge snelheid gekoerst. In de slotronde nestelde ik me in het wiel van Barbara Guarischi. Haar team mende het peloton. Tiffany Cromwell, haar ploeggenote, ging als eerste de laatste bocht in. Daarna volgde Barbara en dan ik. Voor mij was dit de ideale positie om de sprint aan te vatten.”

“Onderweg zijn we als team de hele tijd aandachtig gebleven. Er was een strook die zich leende tot waaiers, maar de wind stond te veel op kop daarvoor. Toen Alexis Ryan alleen voorop reed was die situatie gunstig voor ons: één koploopster is gemakkelijk te controleren. In de finale sprong Thalita de Jong uit ons team mee met een tegenaanval. Die samenstelling alarmeerde echter andere teams.”

“Hopelijk wordt het een blij weerzien met de Muur”

“Uiteraard wil ik deze leiderstrui graag behouden. Het staat allemaal echter nog dicht bij elkaar. Er kan nog veel gebeuren. Wij hebben een sterk team, dat klopt, maar er is sterke concurrentie. De rit van morgen in Lierde valt niet te onderschatten en vrijdag zal de zwaarste dag worden. Het is twee jaar geleden dat ik in koers nog over de Muur gereden ben, hopelijk wordt het een blij weerzien vrijdag (lacht).”

Lucinda Brand leidt ook in het puntenklassement. Lotte Kopecky mocht na afloop weer de trui voor beste Belgische renster omgorden. Ze is momenteel ook de beste jongere.

Lucinda Brand - Lotto Belgium Tour GC

Reacties gesloten.