De vijfde editie van de Lotto Belgium Tour is vandaag gestart aan de Belgische kust met een proloog van 4,3 kilometer in Nieuwpoort. De Nederlandse Annemiek van Vleuten maakte er haar wederoptreden na een zware val in de olympische wegrit en zette meteen een knalprestatie neer. Ze won de proloog met een tijd van 5’24”, goed voor een gemiddelde snelheid van bijna 49 kilometer per uur! Van Vleuten klopte haar landgenote Thalita de Jong met zeven seconden, de Duitse Lisa Brennauer werd derde op acht seconden.

CrrjsTuWAAACORKAnnemiek van Vleuten: “Dit had ik helemaal niet verwacht. Ik ben sinds zaterdag terug van Italië. Mijn moeder had me gevraagd op vakantie te gaan, maar ik heb er ook gefietst. Het verblijf in Italië heeft me mentaal goed gedaan. Ik heb er een streep getrokken onder het olympische verhaal en heb er de klik gemaakt om toe te werken naar een nieuw doel: het WK in Qatar. Ik had de trainingen dus hervat, maar deed het wel nog rustig aan onder meer omdat ik bij mijn val een hersenschudding had opgelopen. Ook aan mijn rug ondervind ik nog hinder, die is nog stijf. Bij een proloog is het echter zo dat je niet in topvorm hoeft te verkeren om te scoren, dat is anders bij een langere tijdrit. Toch kwam deze overwinning als een verrassing.”

“In 2014 won ik het eindklassement van deze wedstrijd en ook toen kwam ik net terug uit Italië. Deze ritzege verandert echter niets aan mijn verwachtingen voor deze editie. Mijn instelling blijft dezelfde als voor de start: ik bekijk het dag per dag. Het Nederlandse team telt bovendien maar vier rensters: Janneke Ensing, twee jonge rensters (Aafke Soet en Arianna Pruisscher, nvdr) en ikzelf. Ik kan niet verwachten dat we de wedstrijd gaan dragen om de trui te verdedigen.

“Ik kijk alvast uit naar de slotrit in Geraardsbergen. Ik won de Ronde van Vlaanderen in 2011, het laatste jaar dat de Muur op het parcours lag. In die streek rijd ik graag. Deze vierdaagse wedstrijd past heel goed in mijn opbouw naar het WK. Hierna rijd ik enkel nog in Italië. Ik heb de Lotto Belgium Tour nodig om wedstrijdritme op te doen. Ik hoop alvast dat het een harde koers wordt.”

Annemiek van Vleuten is na haar proloogwinst uiteraard de allereerste leidster in het algemeen klassement. Ze mocht na afloop ook de Assumax-puntentrui in ontvangst nemen. Thalita de Jong (Rabo Liv) staat aan de leiding in het jongerenklassement en draagt morgen de Geka Kaas-trui. Lotte Kopecky mocht de trui van beste Belgische renster aantrekken, gesponsord door Sport Vlaanderen. Zij zette de zesde tijd neer. De renster van het Lotto Soudal Ladies team was tien seconden trager dan van Vleuten. Morgen wacht een etappe in Moorslede.

Reacties gesloten.